Αρχική σελίδα Προφίλ Εταιρίας Πρώτες ύλες References - Δείγματα εφαρμογών Επικοινωνία Σύνδεσμοι (links)
 

Πρώτες ύλες


Τα φυσικά χρώματα AURO παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες (ορυκτές ή φυτικές), με ιδιαίτερη βαρύτητα και προτεραιότητα στις ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες.
Οι σπουδαιότερες κατηγορίες πρώτων υλών των γνήσιων φυσικών χρωμάτων είναι:
  • Φυτικές ρητίνες και φυτικά έλαια π.χ. δάμμαρη, ρητίνη λάρικα (είδος κωνοφόρου του βορείου ημισφαιρίου) και λινέλαιο.
  • Φυτικά κεριά και φυτικές μαστίχες, π.χ κερί Carnauba (από φύλλα φοινικόδεντρου ) και φυσικό γάλα καουτσούκ.
  • Φυτικά αιθέρια έλαια και φυτικές χρωστικές π.χ αιθέριο έλαιο φλούδας πορτοκαλιού και ίντιγκο.
  • Στα φυσικά υλικά ανήκουν επίσης και ουσίες ζωϊκής προέλευσης όπως καζεϊνη γάλακτος και κερί μέλισσας.
  • Φυσικά και επεξεργασμένα ορυκτά υλικά, όπως η κιμωλία, ο βόρακας, η ώχρα και το Ultramarin.

Από πολύ παλιά ήδη ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε για βαφές φυσικές πρώτες ύλες. Οι άνθρωποι της λίθινης εποχής ζωγράφιζαν τους τοίχους των σπηλαίων με γήϊνα χρώματα. Πριν από 4000 χρόνια χρησιμοποιήθηκε το ίντιγκο ως βαφή και ήδη πριν 3000 χρόνια οι ινδοί γνώριζαν τη γομαλάκα (κόμμιον λάκκη).

Τα σημερινά φυσικά χρώματα βασίζονται μεν σ' αυτή την παλιά γνώση, είναι όμως εξ' αιτίας εντατικής έρευνας και εξέλιξης, προϊόντα υψηλής τεχνικής αξίας και γι' αυτό θεωρούνται τα προϊόντα του μέλλοντος. Είναι προϊόντα που αξιοποιούν την μεγάλη ποικιλία των διαφόρων ιδιοτήτων των φυσικών υλών.

Οι χρησιμοποιημένες φυσικές πρώτες ύλες μας προσφέρουν προς το παρόν τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια αειφορική χρήση της ύλης και έτσι διαρκή εξέλιξη ("sustainable development").

Λινέλαιο τοπικής παραγωγής

Η κύρια πρώτη ύλη μας, το λινάρι, καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέρος του στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιό μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ελεγχόμενης βιοκαλλιέργειας. Έτσι έχουμε λιγότερες μεταφορές και εγγυημένη οικολογική ποιότητα.Προστασία των τροπικών δασών

Η τροπική ρητίνη δένδρων δάμμαρη αποτελεί βασικό συνδετικό συστατικό των προϊόντων μας. Σε στενή επαφή με τους προμηθευτές μας μπορούμε να θέτουμε οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια για την εκμετάλλευσή της. Η αειφορική διαχείριση των δασών διατηρεί το οικοσύστημα και προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής μια διαρκή και σίγουρη πηγή εισοδήματος.AURO φυσικά χρώματα - προϊόντα της ήπιας χημείας

Ένα ουσιαστικό μέρος της παραγωγής των φυσικών χρωμάτων συντελείται ήδη κατά την ανάπτυξη των φυτών. Επεξεργαζόμαστε τις φυσικές πρώτες ύλες σε φυσικά χρώματα με μικρή δαπάνη ενέργειας και με τρόπο απλό και ελεγχόμενο χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. .

Λινέλαιο: Λιπαρό σπορέλαιο του λιναριού, ψυχρής και χλιαρής σύνθλιψης, με ήπιο διαχωρισμό του ιζήματος και χρωματικός καθαρισμός με φυσικό τρόπο. Βρασμένο σε παχύρευστη μορφή αποτελεί μέρος της συνδετικής ύλης με μεγάλη ελαστικότητα και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές. Μέρος των αναγκών μας καλύπτεται από τοπική, βελτιωμένη συμβατική καλλιέργεια και επίσης από βιολογική καλλιέργεια.

 

Ρικκινέλαιο (ρετσινόλαδο): Φυτικό έλαιο από τους σπόρους του τροπικού θάμνου, του ρίκκινου. Επεξεργασμένο με νερό μπορεί να στεγνώνει εύκολα χωρίς προσθήκη στεγνωτικών. Σε βρασμένη μορφή είναι μέρος της συνδετικής πρώτης ύλης.

 

Ηλιέλαιο: Ανοιχτόχρωμο φυτικό έλαιο από τους σπόρους του ηλίανθου.

 

Εστέρας κολοφωνίου-γλυκερίνης: Φυσική ρητίνη πεύκου βρασμένη με τα λιπαρά οξέα της γλυκερίνης. Χρησιμοποιείται ως συνδετική ουσία υψηλής ποιότητας, ανθεκτική σε καιρικές συνθήκες και μεγάλη ελαστικότητα.

 

Ορυκτές διογκωτικές ουσίες: Ήπιες ορυκτές ουσίες όπως πηλός, κιμωλία, καολίνη, ταλκ που προστίθενται ως γομωτικά υλικά.  

 

Σακχαροτασιενεργό, τασιενεργό: Βοηθητική ουσία για τις ιδιότητες του υλικού από φυτικές ουσίες πλούσιες σε σάκχαρα (πχ. πατάτες) με φυτικά έλαια (κραμβέλαιο, ρικκινέλαιο) επεξεργάζονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 100 οC υπό την επιρροή ποτάσας.

 

Κυτταρίνη: Διογκωτική και βοηθητική ουσία για τη καταλληλότητα στην εφαρμογή του υλικού από κυτταρίνη ξύλου.

 

Λιπαρά οξέα: Βοηθητική ουσία βασισμένη σε ένα μέρος υδρόφιλης και ένα μέρος υδρόφοβης βάσης που διατηρεί τα υλικά σε κατάλληλη ρευστότητα. Από φυτικές ουσίες επεξεργασμένες με νάτριο ή κάλιο.

 

Στεγνωτικές ουσίες: Βοηθητικές ουσίες για το ταχύτερο στέγνωμα των συνδετικών φυτικών ελαίων και ρητινών από τα άλατα των ορυκτών και μεταλλικών στοιχείων όπως ασβεστίου, κοβαλτίου, ζιρκονίου, μαγγανίου ή σιδήρου.

 

Κερί μέλισσας: Εύκαμπτο καθαρό κερί μέλισσας υψηλής ποιότητας, χωρίς λεύκανση και ελεγχόμενο για πιθανά κατάλοιπα.

 

Κερί Carnauba: Σκληρό υδατοαπωθητικό φυτικό κερί βραζιλιάνικου φοινικόδενδρου. Το κερί ξεχωρίζεται από τα φύλα των ψηλών φοινικόδεντρων  μετά από συνεχές πλύσιμο και βράσιμο. Στο τέλος φιλτράρεται με φυσικό τρόπο (με κατάλληλο πηλό).

 

Βαλσαμική ρητίνη λάρυκα: Αιθέριο απόσταγμα ρητίνης κωνοφόρων δένδρων. Αφαιρείται από τον κορμό των δένδρων με προσεκτικό τρύπημά τους. Είναι άχρωμη ρητίνη και λειτουργεί στα προϊόντα ως συνδετική ουσία.

 

Πορτοκαλέλαιο: Αιθέριο έλαιο των πορτοκαλιών που προκύπτει από τη παραγωγή των χυμών πορτοκαλιού. Τα αποστάγματα με έντονη οσμή προορίζονται για τη παραγωγή αρωμάτων και για αρωματοθεραπεία. Τα αδύναμα σε οσμή πορτοκαλιού αλλά πιο έντονα σε οσμή τερπενίου χρησιμοποιούνται ως διαλυτικό για ρητίνες και λάδια.

 

Ορυκτές χρωστικές: Είναι ανόργανα πιγμέντα από φυσικά γήινα χρώματα ή οξείδια σιδήρου πχ. ώχρα, κόκκινο Αγγλίας, κόκκινο Περσίας, ορυκτό μαύρο, καθώς και επιλεγμένα χρωστικά πιγμέντα μεταλλικών στοιχείων πχ. διοξείδιο τιτανίου, μπλε Ultramarin, πράσινο οξείδιο χρωμίου.  

 

Στεατικό οξύ: Ουσία από λίπη και έλαια που χρησιμοποιείται ως βοηθητική ουσία στα χρώματα.

 

Λεκιθίνη: Φυσικό φωσφολιπίδιο από απόσταξη σόγιας με ζεστό νερό. Υλικό συνοχής και γαλακτωματοποίησης.

 

Πυριτικό οξύ: Καθαρά λεπτόκοκκα άλατα χωρίς κρυσταλλική μορφή από χαλαζία και ασβέστη μέσω υδρόλυσης. Λειτουργεί ως θαμβωτικό γομωτικό  υλικό ή επίσης ως φίλτρο ή ως συνδετική ουσία.

 

Καζεΐνη γάλακτος: Πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος που προκύπτει από το διαχωρισμό των λιπαρών συστατικών του. Συνδετική και γαλακτωματοποιητική ουσία υψηλής ποιότητας.

 

Καολίνη: Φυσικός άργιλος, η πορσελάνη. Ως γομωτικό υλικό στα χρώματα και σοβάδες τοιχοποιίας, καθώς και στις λάκες.

 

Ασβεστίτης: Ο γνωστός σε όλους ασβέστης, σε μορφή σκόνης. Ως γομωτικό υλικό στις λάκκες, στα χρώματα τοίχου, σοβάδες και κόλλες.

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

 

 

 

 

.

.

.

.

.

 

..

........

.

..

.

.

..

.

.

.

.

.

....

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

..

..

.

..

.

.

.

..

.

..

.

.

..

 

.

.

..

 

.

.

..

.

.

.

.

..

.

..

 

.

.

.

.

..

.

.

.

.

..

βερνίκια νερού,βερνίκια ξύλου,οικολογικά βερνίκια,φυσικά βερνίκια,φυσικά χρώματα,οικολογικά χρώματα, ήπια χημεία, αειφορία,οικολογικά πλαστικά,λάδι ξύλου,λάδι πέτρας,λάδια cotto,λάδια ξύλου,βιοδιασπώμενα χρώματα και βερνίκια,βιολογικά χρώματα,κερί ξύλου,κερί μέλισσας,κερί πέτρας,τιμές οικολογικών χρωμάτων, ακίνδυνα βερνίκια,αντινανοπροϊόντα,χωρίς νανοτεχνολογία φυσικά καθαριστικά και προστατευτικά επιφανειών, αντιμουχλικά,φωτοκαταλυτικά χωρίς νανο,χρώματα χωρίςπτητικά,ασβεστοχρώματα,υδρύαλος,νερό,ασβέστης,μαστίχες, ρητίνες,χρώματα για κουρασάνι,χρώματα για παιδιά,παιδικά χρώματα, χρώματα για παιδικά δωμάτια,στούκο βενετσιάνο, λαζούρες,τεχνοτροπίες, μαλαστούπα,τεχνικές μεσφουγγάρι,ακουαρέλλα,ανθρωποσόφοι, λαδομπογιές,ελαιοχρώματα,"ακρυλικά",πιστοποιήσεις,πιστοποιητικά,οικολογικάσήματα, ecolabel,μαργαρίτα, γαλάζιος άγγελος,ήπια χημεία,

Νέα Προϊόντα